Vissza
Mennyi desszertek karácsonyra
Közeledik a karácsony! Érdemes már most kitalálni, milyen desszertek kerüljenek az ünnepi asztalra. Az alábbiakban egyszerűen elkészíthető és karácsonyi ízekkel teli süti recepteket osztunk meg veled. A hozzávalókat szerezd be az Auchanban!
Mézeskalácsos panna cotta
A mézeskalács-fűszerkeverék nem csak a mézeskalácsnak áll jól. Belecsempészhetjük egy pohárkrémbe is, megidézve a karácsony hangulatát.
Hozzávalók:
500 ml habtejszín (30%-os)
100 ml tej
100 g cukor
10 g mézeskalács-fűszerkeverék
9 g porzselatin
30 ml víz
8 db keksz
Elkészítés:
A tejszínt egy gyorsforralóba tesszük a tejjel, a cukorral és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve felforrósítjuk. Nem kell forrnia, elég annyira melegíteni, hogy a cukor elolvadjon benne. A zselatint egy kis tálba tesszük, hozzáadjuk a vizet, és hagyjuk 3-4 percet állni, hogy megszívja magát. Ekkor betesszük a mikróba a legnagyobb fokozatra, mindössze 10 másodpercre, és a forró, tejes keverékhez öntjük. Jól elkeverjük, majd a még folyékony panna cottát poharakba porciózzuk. Hagyjuk hűlni, majd betesszük a hűtőbe 3-4 órára, hogy megdermedjen. Amikor kész, kivesszük, és a tetejét megszórjuk a morzsalékosra zúzott keksszel. (Forrás és kép: streetkitchen.hu)
Narancsos-kávés mini kuglóf
Ezt a kuglóf receptet a narancs és a kávé különleges ízkombinációja teszi ünnepi hangulatúvá.
Hozzávalók:
250 g puha vaj
170 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
300 g liszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1 ek instant kávé
2 db narancs
2 ek kandírozott narancshéj
200 g mascarpone
2 ek porcukor
Elkészítés:
A mini kuglófhoz a puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, a sót, a sütőport és a kávét összekeverjük, majd három adagban hozzákeverjük a tojásos masszához. Amikor szépen összeállt a tészta, belekeverjük az egyik narancs lereszelt héját és mindkettőnek a levét, valamint a kandírozott narancshéjat is. A szilikonformákba kanalazzuk a tésztát, de csak kétharmad részig töltjük meg őket, mert a sütés során szépen megemelkedik. 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. A mascarponét a cukorral kihabosítjuk, habzsákba töltjük a krémet, és a kihűlt kis kuglófok közepébe nyomjuk. (Forrás és kép: streetkitchen.hu)
Gyömbéres mézeskalács torta
Kicsit a hatlapos sütikre hasonlít ez a mézeskalács torta, csak elegánsabb és téliesebb kivitelben. Még puhább lesz a tésztája, ha elkészítés után 1-2 napig hagyod pihenni.
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g méz
300 g vaj
1 db narancs reszelt héja
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
2 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió
1 kg liszt
2 tk szódabikarbóna
1 csipet só
300 g világosbarna cukor
3 db tojás
A krémhez:
100 g vaj
110 g porcukor
1 mk őrölt fahéj
2 mk őrölt gyömbér
500 g mascarpone
Elkészítés:
Egy kis lábosban összeolvasztjuk a vajat, a mézet, a fűszereket és a narancshéjat. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sóval. A cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a mézes keveréket. A tésztát fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 2-3 részre osztjuk, és lisztezett deszkán 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk. 18 cm-es tortaforma alját a tésztára rakjuk és éles késsel körbevágjuk őket. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk annyira, hogy végül legyen 9-10 db korongunk. A végső, megmaradt részekből kis fenyőket vagy más alakzatokat szúrunk ki. A tojást a vízzel kissé felverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben a kicsi díszeket 8 percig sütjük, a nagyobb lapokat kb. 15 percig éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak. A krémhez a puha vajat habosra keverjük a fűszerekkel és a porcukorral, majd belekeverjük a mascarponét is. Megkenjük a lapokat a krémmel, egymásra rakjuk őket, megkenjük a tetejét és az oldalát a maradék krémmel, rárakosgatjuk a kis, porcukorba mártott, mézeskalácsdíszeket és megszórjuk kevés porcukorral. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, hogy kellően összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok. (Forrás és kép: streetkitchen.hu)
Karácsonyi lekváros linzer
Csodásan mutat majd a karácsonyi sütistálon ez az ünnepi kiszúrókkal kiszaggatott lekváros linzer. A sütik tetejét megszórhatod dióval és porcukorral is.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 csipet só
fél citrom héja
ízlés szerint baracklekvár
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót. A felkockázott hideg vajat morzsoljuk bele, adjuk hozzá a citromhéjat, majd a tojássárgájával gyúrjuk össze a tésztát. Csomagoljuk folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe. Tegyük a tésztát vékonyan lisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki 3-4 milliméter vastagra, és ünnepi sütikiszúróval szaggassuk ki. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a tésztákat 10-12 percig, de vigyázzunk, ne kezdjenek el megbarnulni. Várjuk meg, amíg kihűlnek, ekkor ragasszuk őket össze lekvárral. Érdemes egy napot várni vele, hogy teljesen megpuhuljanak. Tálalás előtt szórjunk rájuk diódarabokat, porcukrot vagy vaníliás cukrot. (Kép: femina.hu, recept: sobors.hu)
Mézeskalácsos panna cotta
A mézeskalács-fűszerkeverék nem csak a mézeskalácsnak áll jól. Belecsempészhetjük egy pohárkrémbe is, megidézve a karácsony hangulatát.
Hozzávalók:
500 ml habtejszín (30%-os)
100 ml tej
100 g cukor
10 g mézeskalács-fűszerkeverék
9 g porzselatin
30 ml víz
8 db keksz
Elkészítés:
A tejszínt egy gyorsforralóba tesszük a tejjel, a cukorral és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve felforrósítjuk. Nem kell forrnia, elég annyira melegíteni, hogy a cukor elolvadjon benne. A zselatint egy kis tálba tesszük, hozzáadjuk a vizet, és hagyjuk 3-4 percet állni, hogy megszívja magát. Ekkor betesszük a mikróba a legnagyobb fokozatra, mindössze 10 másodpercre, és a forró, tejes keverékhez öntjük. Jól elkeverjük, majd a még folyékony panna cottát poharakba porciózzuk. Hagyjuk hűlni, majd betesszük a hűtőbe 3-4 órára, hogy megdermedjen. Amikor kész, kivesszük, és a tetejét megszórjuk a morzsalékosra zúzott keksszel. (Forrás és kép: streetkitchen.hu)
Narancsos-kávés mini kuglóf
Ezt a kuglóf receptet a narancs és a kávé különleges ízkombinációja teszi ünnepi hangulatúvá.
Hozzávalók:
250 g puha vaj
170 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 db tojás
300 g liszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
1 ek instant kávé
2 db narancs
2 ek kandírozott narancshéj
200 g mascarpone
2 ek porcukor
Elkészítés:
A mini kuglófhoz a puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet, a sót, a sütőport és a kávét összekeverjük, majd három adagban hozzákeverjük a tojásos masszához. Amikor szépen összeállt a tészta, belekeverjük az egyik narancs lereszelt héját és mindkettőnek a levét, valamint a kandírozott narancshéjat is. A szilikonformákba kanalazzuk a tésztát, de csak kétharmad részig töltjük meg őket, mert a sütés során szépen megemelkedik. 180 fokos sütőben 20-22 perc alatt készre sütjük. A mascarponét a cukorral kihabosítjuk, habzsákba töltjük a krémet, és a kihűlt kis kuglófok közepébe nyomjuk. (Forrás és kép: streetkitchen.hu)
Gyömbéres mézeskalács torta
Kicsit a hatlapos sütikre hasonlít ez a mézeskalács torta, csak elegánsabb és téliesebb kivitelben. Még puhább lesz a tésztája, ha elkészítés után 1-2 napig hagyod pihenni.
Hozzávalók:
A tésztához:
250 g méz
300 g vaj
1 db narancs reszelt héja
2 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
2 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt szerecsendió
1 kg liszt
2 tk szódabikarbóna
1 csipet só
300 g világosbarna cukor
3 db tojás
A krémhez:
100 g vaj
110 g porcukor
1 mk őrölt fahéj
2 mk őrölt gyömbér
500 g mascarpone
Elkészítés:
Egy kis lábosban összeolvasztjuk a vajat, a mézet, a fűszereket és a narancshéjat. Összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a sóval. A cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzákeverjük a lisztet és a mézes keveréket. A tésztát fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük. A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 2-3 részre osztjuk, és lisztezett deszkán 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk. 18 cm-es tortaforma alját a tésztára rakjuk és éles késsel körbevágjuk őket. A maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk annyira, hogy végül legyen 9-10 db korongunk. A végső, megmaradt részekből kis fenyőket vagy más alakzatokat szúrunk ki. A tojást a vízzel kissé felverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben a kicsi díszeket 8 percig sütjük, a nagyobb lapokat kb. 15 percig éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak. A krémhez a puha vajat habosra keverjük a fűszerekkel és a porcukorral, majd belekeverjük a mascarponét is. Megkenjük a lapokat a krémmel, egymásra rakjuk őket, megkenjük a tetejét és az oldalát a maradék krémmel, rárakosgatjuk a kis, porcukorba mártott, mézeskalácsdíszeket és megszórjuk kevés porcukorral. Legalább egy napra hűtőbe rakjuk, hogy kellően összeérjenek az ízek és megpuhuljanak a lapok. (Forrás és kép: streetkitchen.hu)
Karácsonyi lekváros linzer
Csodásan mutat majd a karácsonyi sütistálon ez az ünnepi kiszúrókkal kiszaggatott lekváros linzer. A sütik tetejét megszórhatod dióval és porcukorral is.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1 zacskó vaníliás cukor
1 tk sütőpor
1 csipet só
fél citrom héja
ízlés szerint baracklekvár
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport és a sót. A felkockázott hideg vajat morzsoljuk bele, adjuk hozzá a citromhéjat, majd a tojássárgájával gyúrjuk össze a tésztát. Csomagoljuk folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe. Tegyük a tésztát vékonyan lisztezett deszkára, majd nyújtsuk ki 3-4 milliméter vastagra, és ünnepi sütikiszúróval szaggassuk ki. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Süssük a tésztákat 10-12 percig, de vigyázzunk, ne kezdjenek el megbarnulni. Várjuk meg, amíg kihűlnek, ekkor ragasszuk őket össze lekvárral. Érdemes egy napot várni vele, hogy teljesen megpuhuljanak. Tálalás előtt szórjunk rájuk diódarabokat, porcukrot vagy vaníliás cukrot. (Kép: femina.hu, recept: sobors.hu)