Vissza
Ízletes fánk variációk a farsangi szezonra
A farsangi időszak egyik legkedveltebb étele a fánk. Ezt az évszázadok óta ismert finomságot világszerte sokféleképpen hívják és rengeteg változata van: erdélyi neve pánkó, a Felvidéken siskának, Spanyolországban churros-nak, az USA-ban doughnut-nak nevezik. Általános jellemzője, hogy kelt tésztából, bő olajban sütve készül. Cikkünkben három fánk receptet mutatunk be, készítsd el mind!
Klasszikus farsangi szalagos fánk
A klasszikus farsangi szalagos fánk a közepén húzódó fehér csíkról kapta a nevét, és vajas kelt tésztából készül.
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 5 dkg cukor
• 5 dkg puha vaj
• 3 dl tej
• 3 dkg élesztő
• 2 tojássárgája
• 1 csipet só
• bő olaj a sütéshez
• baracklekvár, porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A lisztet közben szitáld egy tálba, sózd meg, add hozzá a maradék cukrot, a tojássárgákat, a kockákra vágott puha vajat, végül az élesztős tejet. Gyúrj belőle sima, egyenletes tésztát. Amikor az edény falától elválik, takard le, és meleg helyen pihentesd egy órát. Amikor a duplájára nőtt, borítsd ki lisztezett deszkára. Nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, fánk- vagy pogácsaszaggatóval szaggasd ki, és újra takard le őket, hogy pihenhessek addig, amíg az olajat felforrósítod. Egy magas falú lábosban hevíts annyi olajat, amennyi félig lepi el a fánkokat. Amikor már elég forró, tegyél bele néhány darabot, és oldalanként két-három perc alatt süsd őket aranyszínűre. Egyszerre ne tegyél sok fánkot az olajba, hogy le ne hűtsék. A kész sütiket vedd ki az olajból, és papírtörlőn szárítsd meg őket. Tálald sárgabarack lekvárral, porcukorral. (forrás és kép: femina.hu)
A klasszikus farsangi szalagos fánk a közepén húzódó fehér csíkról kapta a nevét, és vajas kelt tésztából készül.
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 5 dkg cukor
• 5 dkg puha vaj
• 3 dl tej
• 3 dkg élesztő
• 2 tojássárgája
• 1 csipet só
• bő olaj a sütéshez
• baracklekvár, porcukor a tálaláshoz
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. A lisztet közben szitáld egy tálba, sózd meg, add hozzá a maradék cukrot, a tojássárgákat, a kockákra vágott puha vajat, végül az élesztős tejet. Gyúrj belőle sima, egyenletes tésztát. Amikor az edény falától elválik, takard le, és meleg helyen pihentesd egy órát. Amikor a duplájára nőtt, borítsd ki lisztezett deszkára. Nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, fánk- vagy pogácsaszaggatóval szaggasd ki, és újra takard le őket, hogy pihenhessek addig, amíg az olajat felforrósítod. Egy magas falú lábosban hevíts annyi olajat, amennyi félig lepi el a fánkokat. Amikor már elég forró, tegyél bele néhány darabot, és oldalanként két-három perc alatt süsd őket aranyszínűre. Egyszerre ne tegyél sok fánkot az olajba, hogy le ne hűtsék. A kész sütiket vedd ki az olajból, és papírtörlőn szárítsd meg őket. Tálald sárgabarack lekvárral, porcukorral. (forrás és kép: femina.hu)
Amerikai fánk
Az Egyesült Államokban rendkívül népszerű és szinte minden utcasarkon kapható a színes cukormázzal leöntött lyukas fánk, azaz doughnut, ami nemcsak mutatós, de finom is.
Hozzávalók:
2 dl tej
1 tasak szárított élesztő (7 gramm)
20 dkg cukor + 1 csipet cukor
12,5 dkg puha vaj
2 db tojás
55 dkg liszt
fél teáskanál só
cukormáz, csokimáz, színes cukorgyöngyök a tálaláshoz
Elkészítés:
Langyosítsd fel a tejet. Szórd bele az élesztőt, majd keverj hozzá egy csipetnyi cukrot. Langyos helyen 5-10 perc alatt futtasd fel. Közben nagyobb edényben keverd simára a puha vajat a 20 dkg cukorral és a tojásokkal. Egy másik tálba szitáld a lisztet, keverd el benne a sót. A vajas keverékhez adagonként keverd a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt, és a robotgép segítségével dolgozd össze a tésztát. Kézzel gyúrd simára, takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd a duplájára kb. 1 óra alatt. A megkelt fánktésztát ismét gyúrd át, majd lisztezett felületen nyújtsd ki 1,5 cm vastagra. Két méretű fánkszaggatóra és/vagy pohárra lesz szükséged: egy nagyobb, kb. 7-8 centi és egy kisebb, kb. 3-4 centi átmérőjűre. Előbb a nagyobbal szaggasd ki a tésztát, majd a tésztakorongok közepét a kissebbel. Ezt addig ismételd, amíg tart a tésztából. A középről kiszúrt kis korongokból minifánkokat is süthetsz. A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva keleszd meleg helyen további kb. 30 percig. Mély serpenyőbe vagy lábosba önts bőven olajat, és forrósítsd fel kb. 160 fokra. Tegyél bele egyszerre annyi fánkot, amennyi még úszhat, és süsd mindkét oldalukat 2-3 percig, amíg szép pirosak lesznek. A kiszedett donutokat itasd le konyhai papírtörlőn, majd hempergesd porcukorba, fahéjas cukorba. Miután kihűltek, cukormázzal, csokimázzal is bevonhatod őket. Megszórhatod színes cukorgyönggyel, tortadarával is. (forrás és kép: mindmegette.hu)
Az Egyesült Államokban rendkívül népszerű és szinte minden utcasarkon kapható a színes cukormázzal leöntött lyukas fánk, azaz doughnut, ami nemcsak mutatós, de finom is.
Hozzávalók:
2 dl tej
1 tasak szárított élesztő (7 gramm)
20 dkg cukor + 1 csipet cukor
12,5 dkg puha vaj
2 db tojás
55 dkg liszt
fél teáskanál só
cukormáz, csokimáz, színes cukorgyöngyök a tálaláshoz
Elkészítés:
Langyosítsd fel a tejet. Szórd bele az élesztőt, majd keverj hozzá egy csipetnyi cukrot. Langyos helyen 5-10 perc alatt futtasd fel. Közben nagyobb edényben keverd simára a puha vajat a 20 dkg cukorral és a tojásokkal. Egy másik tálba szitáld a lisztet, keverd el benne a sót. A vajas keverékhez adagonként keverd a lisztet, majd a felfuttatott élesztőt, és a robotgép segítségével dolgozd össze a tésztát. Kézzel gyúrd simára, takard le konyharuhával, és meleg helyen keleszd a duplájára kb. 1 óra alatt. A megkelt fánktésztát ismét gyúrd át, majd lisztezett felületen nyújtsd ki 1,5 cm vastagra. Két méretű fánkszaggatóra és/vagy pohárra lesz szükséged: egy nagyobb, kb. 7-8 centi és egy kisebb, kb. 3-4 centi átmérőjűre. Előbb a nagyobbal szaggasd ki a tésztát, majd a tésztakorongok közepét a kissebbel. Ezt addig ismételd, amíg tart a tésztából. A középről kiszúrt kis korongokból minifánkokat is süthetsz. A kiszaggatott fánkokat konyharuhával letakarva keleszd meleg helyen további kb. 30 percig. Mély serpenyőbe vagy lábosba önts bőven olajat, és forrósítsd fel kb. 160 fokra. Tegyél bele egyszerre annyi fánkot, amennyi még úszhat, és süsd mindkét oldalukat 2-3 percig, amíg szép pirosak lesznek. A kiszedett donutokat itasd le konyhai papírtörlőn, majd hempergesd porcukorba, fahéjas cukorba. Miután kihűltek, cukormázzal, csokimázzal is bevonhatod őket. Megszórhatod színes cukorgyönggyel, tortadarával is. (forrás és kép: mindmegette.hu)
Habkönnyű túrófánk
Olyan egyszerűen elkészíthető ez a finom, édes túrófánk, hogy kezdő konyhatündérek is gond nélkül össze tudják dobni.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg túró
2 db tojás
1 ek tejföl
1 darab citrom- vagy narancs héja
olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
lekvár vagy csokiöntet a tálaláshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd keverjük hozzá a sót, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot. Ezután adjuk a tésztához a túrót, tojásokat, tejfölt és a reszelt citrusfélét. A masszát takarjuk le fóliával, és tegyük hűtőbe 30 percre. A pihentetési idő után vizes kézzel vagy kanál segítségével formázzunk tetszőleges gombócokat, amelyeket bő, forró olajban süssünk aranybarnára. A fánkokat még melegen szórjuk meg porcukorral, és már kínálhatjuk is. (forrás és kép: sobors.hu)
Olyan egyszerűen elkészíthető ez a finom, édes túrófánk, hogy kezdő konyhatündérek is gond nélkül össze tudják dobni.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
1 csipet só
1 csomag sütőpor
10 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg túró
2 db tojás
1 ek tejföl
1 darab citrom- vagy narancs héja
olaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
lekvár vagy csokiöntet a tálaláshoz
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd keverjük hozzá a sót, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot. Ezután adjuk a tésztához a túrót, tojásokat, tejfölt és a reszelt citrusfélét. A masszát takarjuk le fóliával, és tegyük hűtőbe 30 percre. A pihentetési idő után vizes kézzel vagy kanál segítségével formázzunk tetszőleges gombócokat, amelyeket bő, forró olajban süssünk aranybarnára. A fánkokat még melegen szórjuk meg porcukorral, és már kínálhatjuk is. (forrás és kép: sobors.hu)