Ön offline van
Vissza Grill_banner_960x390px.jpg

Indul a grillszezon: ezekkel a pácokkal finomabb lesz az étel!

page.download.file
A grillezett ételek elengedhetetlen összetevője a finom pác, melyben érlelve a húsok olyan olyan szaftosak lesznek, hogy elolvadnak a szádban. A legjobb, ha már a sütést megelőző napon fűszerfürdőbe áztatod a hozzávalókat, hogy magukba tudják szívni a finom aromákat, de ha erre nincs időd, legalább két-három órát hagyd állni a húsokat a zamatos páclében. Ha a hozzávalókat fanyársakra szeretnéd húzni, akkor sütés előtt áztasd be azokat hideg vízbe fél órára, majd kend be a nyársakat olajjal, így a megsült finomságokat könnyedén leszedheted róluk. Dobj a parázsra borókaágat, rozmaringot vagy más aromás fűszernövényt, ettől az étel még ízletesebb lesz. Most pedig jöhetnek a különlegesen finom marinádok. (forrás: pinterest, mindmegette.hu) 

Gyömbéres-mézes grillpác:
 
1 kg csirke- és pulykahúshoz összekeverünk 2 dl napraforgóolajat 2 ek szezámolajjal és 4 ek folyékony mézzel. Ezután beleforgatunk 1 db meghámozott, vékonyan felszeletelt gyömbért, 1 ág felaprított citromfüvet és 1 db felkarikázott piros csilipaprikát. 

Citromos, joghurtos pác:

Fél kg csirke vagy pulykamellhez keverjünk össze 150 gramm görög joghurtot, fél citrom levét, 1 ek olajat, 2 gerezd zúzott fokhagymát, 1 teáskanál mustárt. Ízesítsük sóval borssal és finom fűszerekkel: kakukkfűvel, rozmaringgal, oreganoval, majorannával, bazsalikommal. 

Mézes-mustáros pác:

Fél kg csirkemellhez keverjünk össze 2 evőkanál mézet, 1 evőkanál citromlevet vagy limelevet 2 evőkanál dijoni mustárt, 2 evőkanál olajat, 1 zúzott fokhagymagerezdet, és negyed teáskanál sót. Süssük kíméletesen, vagy alutálcán grillezzük, hogy ne égjen meg!

Borral készült páclé: 

1 kg vörös húshoz keverj össze 100 g apróra vágott hagymát, 100 ml száraz fehérbort, 50 ml vizet, 2 db citromfüvet, fél teáskanál őrölt borsot és ízlés szerint sót. Ha nincs otthon citromfű, a pácot citromhéjjal is ízesítheted, csak tartsd be az adagolást. 

Fűszerpaprikás pác: 

1 kg sertésbordához vagy tarjához összedolgozunk 1 ek paradicsompürét 2 tk édes-nemes paprikával és 2 dl napraforgóolajjal. Állni hagyjuk kb. 1 órán keresztül, hogy a fűszer leülepedjen. Azután a leöntött olajat összekeverjük 2 db megtisztított, apróra vágott újhagymával és 1 db kápia- vagy piros kaliforniai paprikával, végül 1 tk fehér borssal ízesítjük. 

A grillételekhez jó étvágyat kívánunk!