
Hogy készül a hagyományos farsangi fánk?
A február a tavaszvárás és a télbúcsúztató farsangi mulatságok, bálok időszaka. A farsang hossza minden évben más és más - vízkereszttől hamvazó szerdáig, vagyis a húsvét előtti böjt időszakának kezdetéig tart. A farsangi időszakot az Ördög ünnepének is nevezték a keresztények, hiszen ilyenkor szinte mindent szabad volt – kacérkodni, vígadni, sőt mohónak, torkosnak lenni, hiszen a nagy lakomákkal nemcsak a böjti időszakra készültek fel az emberek, hanem a természetet is hasonló bőségre próbálták késztetni. A farsangi szezon egyik legismertebb és legkedveltebb étele a fánk. Ez a finomság általában könnyű tojásos tésztából készül, de sok más variációja is lehet (burgonyás, csöröge). Készíthetjük lekvárral töltve vagy töltetlenül is. Az alábbiakban a hagyományos farsangi szalagos fánk receptjét osztjuk meg olvasóinkkal.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg porcukor
3 dkg élesztő
4 db tojássárgája
6 dkg vaj
1 tk vanília kivonat
1 ek rumaroma
1 db citrom
1 csipetnyi só
olaj
Elkészítés
A lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.
Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és gombócokat szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
(Forrás: mindmegette.hu)
50 dkg liszt
2 dl tej
4 dkg porcukor
3 dkg élesztő
4 db tojássárgája
6 dkg vaj
1 tk vanília kivonat
1 ek rumaroma
1 db citrom
1 csipetnyi só
olaj
Elkészítés
A lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.
Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és gombócokat szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.
A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!
(Forrás: mindmegette.hu)
Oszd meg