Ön offline van
fank_banner_960x390px.jpg

Hogy készül a hagyományos farsangi fánk?

Hozzávalók:
50 dkg   liszt      
2 dl        tej        
4 dkg     porcukor           
3 dkg     élesztő 
4 db      tojássárgája      
6 dkg     vaj        
1 tk        vanília kivonat  
1 ek       rumaroma        
1 db      citrom  
1 csipetnyi só   
olaj

Elkészítés

A lisztet egy nagyobb tálba tesszük. A közepébe lyukat fúrunk és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.

Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és gombócokat szaggatunk belőle. Ezután letakarva további 15 percig pihentetjük. Egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok "derekáig" érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.

A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha megsültek, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, majd ízlés szerint porcukorral és lekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk!

(Forrás: mindmegette.hu)
 
Oszd meg