Vissza
3 egyszerű tésztarecept, amitől Olaszországban érezheted magad!
Minél inkább megyünk bele a nyárba, annál jobban vágyunk a könnyű, egyszerűen elkészíthető ételekre. A mediterrán tészták pont ilyenek. Úgyhogy, ha idén nem is utazol a tésztafélék hazájába, az alábbi receptek elkészítésével otthonodba varázsolhatod Itáliát. A hozzávalókat szerezd be az Auchanban!
Az eredeti carbonara
Hozzávalók:
• 150 g füstölt kolozsvári szalonna
• 2 ek olívaolaj
• 250 g spagetti
• 4 db tojás
• só, bors
• 80 g parmezán
• 150 - 200 ml tésztafőzővíz
Elkészítés:
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és lassan megpirítjuk az olajon, majd elzárjuk. Közben a tésztát sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük úgy, hogy egy keveset megtartunk a tészta főzővizéből. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a parmezánt és a szerecsendiót is. A kifőtt tésztát beleforgatjuk a pirított szalonnába. Összerázzuk, lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, majd ráöntjük a tojásos keveréket és a tészta főzővizét, és amikor kicsit hűlt a serpenyő, visszarakjuk a tűzre. Folyamatosan rázogatjuk addig, amíg az egész krémes nem lesz. Friss parmezánnal, olívaolajjal és borssal tálaljuk. (Forrás és kép: streetkitchen.hu)
Pasta e ricotta – az olasz túrós tészta
Hozzávalók:
• 250 g fusilli
• 250 g ricotta
• 1 gerezd fokhagyma
• 30 g reszelt parmezán
• só, bors
• 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
A tésztát sós vízben al dentére főzzük és 1,5 decit megtartunk a főzővízből. A ricottát kikeverjük a főzővízzel, sóval, borssal, parmezánnal és a zúzott fokhagymával és ráöntjük a tésztára. Fellazítjuk az egészet az olívaolajjal, hogy még krémesebb legyen. Aprított szárított paradicsommal és friss bazsalikommal tálaljuk. (Kép és forrás: streetkitchen.hu)
Bolognai spagetti – az olasz recept szerint
Hozzávalók:
• 50 dkg tészta
• 40 dkg darált marhahús
• 15 dkg paradicsompüré
• 10 dkg szalonna
• 5 dkg zeller
• 2 evőkanál olaj
• 2 db vöröshagyma
• 2 db fokhagyma
• 1 evőkanál cukor
• 1 szál sárgarépa
• 1 késhegynyi fahéj
• bazsalikom
• oregánó
• só, bors
• tálaláshoz reszelt parmezán
Elkészítés:
A szalonnát megpirítjuk, majd megdinszteljük rajta az aprított vöröshagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, kicsit később a darált húst, és jól összekeverjük. Ráöntjük a paradicsompürét, és sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, zúzott fokhagymával, cukorral, fahéjjal ízesítjük. Lassan, kis lángon főzzük a szószt kb. egy órán keresztül. Időnként megkeverjük és kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen le. Közben a tésztát bőséges, sós vízben al dentére főzzük. Leszűrjük, majd összekeverjük a szósszal, és tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal. (Forrás és kép: femina.hu)
Az eredeti carbonara
Hozzávalók:
• 150 g füstölt kolozsvári szalonna
• 2 ek olívaolaj
• 250 g spagetti
• 4 db tojás
• só, bors
• 80 g parmezán
• 150 - 200 ml tésztafőzővíz
Elkészítés:
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és lassan megpirítjuk az olajon, majd elzárjuk. Közben a tésztát sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük úgy, hogy egy keveset megtartunk a tészta főzővizéből. A tojásokat felverjük, sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a parmezánt és a szerecsendiót is. A kifőtt tésztát beleforgatjuk a pirított szalonnába. Összerázzuk, lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, majd ráöntjük a tojásos keveréket és a tészta főzővizét, és amikor kicsit hűlt a serpenyő, visszarakjuk a tűzre. Folyamatosan rázogatjuk addig, amíg az egész krémes nem lesz. Friss parmezánnal, olívaolajjal és borssal tálaljuk. (Forrás és kép: streetkitchen.hu)
Pasta e ricotta – az olasz túrós tészta
Hozzávalók:
• 250 g fusilli
• 250 g ricotta
• 1 gerezd fokhagyma
• 30 g reszelt parmezán
• só, bors
• 2 ek olívaolaj
Elkészítés:
A tésztát sós vízben al dentére főzzük és 1,5 decit megtartunk a főzővízből. A ricottát kikeverjük a főzővízzel, sóval, borssal, parmezánnal és a zúzott fokhagymával és ráöntjük a tésztára. Fellazítjuk az egészet az olívaolajjal, hogy még krémesebb legyen. Aprított szárított paradicsommal és friss bazsalikommal tálaljuk. (Kép és forrás: streetkitchen.hu)
Bolognai spagetti – az olasz recept szerint
Hozzávalók:
• 50 dkg tészta
• 40 dkg darált marhahús
• 15 dkg paradicsompüré
• 10 dkg szalonna
• 5 dkg zeller
• 2 evőkanál olaj
• 2 db vöröshagyma
• 2 db fokhagyma
• 1 evőkanál cukor
• 1 szál sárgarépa
• 1 késhegynyi fahéj
• bazsalikom
• oregánó
• só, bors
• tálaláshoz reszelt parmezán
Elkészítés:
A szalonnát megpirítjuk, majd megdinszteljük rajta az aprított vöröshagymát. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, kicsit később a darált húst, és jól összekeverjük. Ráöntjük a paradicsompürét, és sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, zúzott fokhagymával, cukorral, fahéjjal ízesítjük. Lassan, kis lángon főzzük a szószt kb. egy órán keresztül. Időnként megkeverjük és kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen le. Közben a tésztát bőséges, sós vízben al dentére főzzük. Leszűrjük, majd összekeverjük a szósszal, és tálaláskor megszórjuk reszelt parmezánnal. (Forrás és kép: femina.hu)