Ön offline van
Vissza

Akadálymentes vásárlás az Auchan Korzókon

AK_blog banner_960x390.png
Felelős vállalatként fontosnak tartjuk az esélyegyenlőséget, ezért az általunk üzemeltetett bevásárlóközpontokban valamennyi látogatónknak akadálymentes körülményeket szeretnénk biztosítani a vásárláshoz és a kikapcsolódáshoz. Ennek érdekében nemrégiben az Auchan felmérette az áruházak, ezen belül a hipermarket és az Auchan Korzó üzletsorok közös területeinek akadálymentességét az erre szakosodott Access4you-val. Az audit alapján megvalósított fejlesztésekkel az Auchan a jövőben bronzfokozatú tanúsítványra lesz jogosult.
 
Ma a világon a társadalom 15%-a érintett az akadálymentesítés kérdésében, ez hazánkban körülbelül másfél millió embertársunkat jelenti. A lakások, házak, bevásárlóközpontok és irodák akadálymentesítése kiemelt szerepet játszik abban, hogy a mentális és fizikai fogyatékossággal élők emberek komolyan tervezhessenek az önálló élet lehetőségével. Emellett az idős emberek száma is növekszik, és ők szintén érintettek a kérdésben. Szerencsére az elmúlt időszakban sok előlépés történt, ma már törvényi szabályozás támogatja az épített környezet akadálymentesítését, illetve a felelős vállalatok is egyre nagyobb figyelmet szentelnek az esélyegyenlőségnek.
Az Access4you munkatársai nemrégiben mind a 24 Auchan áruházat és 18 Auchan Korzót személyesen járták be és mérték fel egy több mint 1000 elemből álló szempontrendszer alapján, melyet rehabilitációs szakmérnökökkel és érintettekkel együttműködve dolgoztak ki. A felmérésben kilenc akadálymentességben érintett csoport számára vizsgálták meg az Auchan hipermarketek, valamint az Auchan Korzó üzletsorok és ételudvarok területét: kerekesszékes és mozgássérült, idős és mozgásában korlátozott, babakocsival közlekedő, siket, nagyothalló, vak, gyengénlátó, kognitív zavarral élő, valamint segítőkutyával közlekedő emberek igényei alapján.
Azokat a helyszíneket tekinthetjük akadálymentesnek, ahol az adott speciális igényű csoport számára szabad a bejutás, a belső közlekedés, valamint a helyszín által nyújtott szolgáltatások akadálymentesen elérhetők és igénybe vehetők. A for-profit tanúsító cég által vizsgált területek között szerepel a megközelíthetőség, a bejárat, a külső és belső környezet, az ajtók, a lépcsők, illetve a rámpák paraméterei, a berendezések sajátosságai, valamint az akadálymentes használatot támogató eszközök és szolgáltatások megléte. Minél több speciális igényű csoport fér hozzá egy helyhez, annál magasabb szintet ér el a tanúsító cég minősítési rendszere alapján. Az elvégzendő fejlesztéseket követőn az Auchan áruházak a bronz fokozatra lesznek jogosultak. 
Az Auchan hipermarketek, valamint az Auchan Korzó üzletsorok akadálymentesítésével kapcsolatos információkat a vásárlók a https://access4you.io/ weboldalon és az access4you applikációban érhetik majd el, ahol számos fotó és részletes információ is megosztásra kerül többek között a parkolásról, a bejutásról, illetve a mosdókról is. Ezek az információk akkor lesznek elérhetőek az online platformokon, amikor megvalósulnak az audit kapcsán összegyűjtött javaslatok.

Hisszük, hogy az összegyűjtött információkat az érintett vásárlók hasznosnak találják majd, hiszen azért dolgozunk, hogy olyan bevásárlóközpontokat üzemeltessünk, melyek egyformán élményteli kikapcsolódást nyújtanak mindenki számára.