Ünnepi desszertek karácsonyra

Nyakunkon a karácsony! Kitaláltad már, milyen desszertek kerüljenek az ünnepi asztalra? Ha idén újítanál, az alábbiakban egyszerűen elkészíthető és karácsonyi ízekkel teli süti recepteket osztunk meg veled. A hozzávalókat szerezd be az Auchanban!  

Karácsonyi fatörzs

Nincs olyan ünnepi desszert, amely ikonikusabb lenne, mint a Bûche de Noël, azaz a karácsonyi fatörzs, ami a franciák egyik kedvenc adventi sütije.

Hozzávalók:

A tésztához:
5 darab tojás
7 dkg liszt
10 dkg porcukor

A krémhez:
8 dkg ribizli- vagy málnalekvár
2 ek. cukor
4 darab tojássárgája
25 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg ét- vagy tejcsokoládé
2 ek. rum
5 dkg durvára vágott dió

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét. A tojássárgáját a porcukor felével keverjük habosra, a porcukor másik felét pedig a tojásfehérjével verjük kemény habbá. Utána óvatosan forgassuk egybe a tojásos keveréket, végül pedig szitáljuk rá a lisztet, óvatosan keverjük egybe. Simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, 180 fokos előmelegített sütőben 10-18 percig süssük (sütésnél alkalmazzunk tűpróbát). A megsült lapot hagyjuk langyosra hűlni, ezután borítsuk tiszta konyharuhára, húzzuk le róla a sütőpapírt. A piskótatekercset vékonyan kenjük meg lekvárral. A cukrot a tojássárgájával keverjük habosra, majd vízgőzre téve főzzük krémesre, hagyjuk kihűlni. A puha vajat a vaníliás cukorral keverjük habosra. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, hagyjuk hűlni, majd keverjük össze a puha vajjal, rummal és a kihűlt tojáskrémmel. A krém kétharmadát egyenletesen kenjük rá a piskótára, szórjuk rá a durvára vágott diót, szorosan tekerjük fel, majd a maradék krémet kenjük rá, díszítsük tetszőlegesen. (sóbors.hu)

Karácsonyi kuglóf

Ha szeretnéd megédesíteni a hangulatot, ezzel a finom karácsonyi kuglóffal nem fogsz mellé.

Hozzávalók:

A kuglófhoz:
4 db tojás
15 dkg cukor
25 dkg margarin
35 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliáscukor
2,5 dl tej
3 evőkanál kakaó
3 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
1 teáskanál fahéj
5 dkg dióféle, vegyesen
csokoládédarabkák, illetve csokireszelék a kész kuglóf tetejére

A cukormázhoz:
10 dkg porcukor
2 ek víz
5 ml mandulaaroma (0,5 tk)

Elkészítés:

A margarint a cukorral, vaníliás cukorral, tojással keverjük simára. A lisztet a kakaóval, sütőporral összekavarjuk, majd beleforgatjuk a margarinos masszát, valamint apránként a tejet, hogy szép sima, kissé folyós tésztát kapjunk. A végén óvatos mozdulatokkal mehetnek bele a diófélék, csokidarabok. Egy kuglófformát kikenünk margarinnal, ebbe mehet a kakaós tészta. 180 ⁰C-ra előmelegített sütőben, körülbelül 50 percig sütjük. A mázhoz a porcukrot kevés vízzel simára keverjük, majd belekeverjük a mandula aromát is. Ha megsült a kuglóf, 10 percig pihentetjük, majd óvatosan kiborítjuk a formából, leöntjük a cukormázzal és csokireszelékkel díszítjük. (nosalty.hu)