Ezeket a forró italokat imádni fogod!
A borongós, esős őszi időszakban jól esik egy bögre forró ital, ami nemcsak testünket, lelkünket is felmelegíti. Inspirációnak íme néhány recept a nagyvilágból.
Glögg
Ha unod a megszokott forralt bor ízét, csavarj rajta egyet és készítsd el a svéd verziót!
Hozzávalók:
3-5 dl vörösbor
1 liter feketeribizli-lé
1/2 liter almalé
2 fahéjrúd
1/2 vaníliarúd
4 szegfűszeg
3 egész kardamom vagy egy csipet őrölt
1 teáskanál őrölt narancshéj
2 csillagánizs
Elkészítés:
A hozzávalókat öntsd össze egy lábasban, és melegítsd körülbelül 15 percig forralás nélkül (forrás: roadster.hu)
Ír kávé
Ha a megszokott kávénál erősebbre vágysz, próbáld ki ezt!
Hozzávalók 230 ml kávéhoz:
2 db kockacukor
160 ml hosszú kávé
30 ml ír whiskey
40 ml tejszín
Elkészítés:
A kockacukrot a pohár aljára rakjuk és felöntjük a forró hosszú kávéval. Beleöntjük a whiskey-t. A tejszínt kicsit kihabosítjuk, de nem verjük fel, és egy kanál segítségével a kávé tetejére öntjük.
Mézes gyömbértea
Teafű nélkül is készíthetsz finom teát, próbáld ki ezt!
Hozzávalók:
3 dkg friss gyömbér
8 dl víz
3 ek méz
1 db citrom
Elkészítés:
A mézes gyömbértea elkészítéséhez a gyömbért megmossuk, megtisztítjuk és lereszeljük. A vízben felforraljuk a gyömbért, majd lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. Levesszük a tűzről, leszűrjük, majd kb. 60 fokosra hűtjük. Ezután hozzáadjuk a mézet és ízlés szerint a citrom kifacsart levét. Citromkarikákkal kínáljuk.
Champurrado
Ezzel a mexikói forró csokival feldobhatod a borongós őszi estéket!
Hozzávalók:
½ csésze masa harina (tortillaliszt)
3 csésze víz
1 csésze tej
130 gramm felaprított étcsokoládé
3 evőkanál barna cukor
1 rúd fahéj vagy ¼ teáskanál őrölt fahéj
egy csipet só
Elkészítés:
Egy nagy lábosban tedd fel a tűzhelyre a tortillalisztet és a vizet. Alacsony hőfokon főzd folyamatos kevergetés közben. Ha már gyöngyözik, add hozzá a tejet, csokoládét, barna cukrot és egy csipet sót. Főzd addig, míg megolvad a csoki, nagyjából 1 percig. Add hozzá a fahéjat és a többi fűszert. Közepes lángon gyöngyöztesd óvatos kevergetés közben 5 percig. Vedd ki a darabos fűszereket, ha azt használtál. Lazíthatod még vízzel, ha szükséges. Kóstold meg, tehetsz még bele cukrot vagy sót, ha szeretnél. Az állagát selymesebbé teheted még habverővel vagy turmixszal, hogy biztosan homogén legyen, majd töltsd csészékbe.
(forrás: marieclaire.hu)